A csapolt sör

Gyakran feltett kérdés, hogy a különböző kiszerelések közül –üveges, dobozos, hordós- melyik a „legjobb” melyiket ajánlja a Sörfőzde szakembere.

A választ azzal érdemes kezdeni, hogy minden kiszerelésnek megvan a maga szerepe, funkciója. A doboz sör kiváló kiszerelés lehet kirándulások, utazások, kerti grillpartik alkalmával.

Az üveges sörök ideálisak otthoni sörözésekhez, avagy otthoni étkezésekhez fogyasztva, akár az egyes ételekhez illő sörfajta párosításával.

A csapolt sör a vendéglátó üzletekben érhető el, s ha az üzlet „megadja”, biztosítja azt a gondoskodást, odafigyelést és persze azt a vendéglátói szaktudást is, melyet a csapolt sör igényel, akkor a sörbarátok számára a sörélmény „csúcsát” ez a kiszerelés jelenti.

A különbség nem abból adódik, hogy a sörgyárak a különböző kiszerelésekbe az adott márka más-más főzetét töltenék, mert egy adott – és mindig azonos- főzet kerül akár üvegbe, dobozba, vagy hordóba. 

Akkor mi adja a különbséget, mitől lehet mégis a legjobb ízélmény a csapolt söré?

 A válasz a következőkben foglalható röviden össze: A hordóban lévő viszonylag nagy sörtömeg ( 20 L; 30 L; 50 L; ) a környezeti hőmérséklet változásait- mely a hordóba töltéstől, a raktározáson át, a szállításon keresztül az üzleti tároláson keresztül tart, sokkal kisebb mértékben követi le.

A hordóban a sör fénytől teljesen elzárt állapotban van és ez a fénymentesség jótékonyan hat a sör minőségtartására.

A hordós sör jellegéből adódóan a fejtéstől számított, átlagosan 2-4 hét után a korsókba kerül, ami azt jelenti, hogy a sörnek egy fontos értéke érvényre juthat, a frissesség!

A szakszerű csapoláskor mindig a sör karakteréhez illő korsót, poharat, kelyhet használnak, melyben az adott sörmárka a legjobban „meg tudja mutatni” íz-, illat-, zamat- értékeit.

És végül, de nem utolsó sorban a sörözőben, vendéglőben, étteremben történő csapolt sör fogyasztásához hozzájárul egy olyan plusz érték, melyet az üzlet hangulata, egyéb szolgáltatásai és a jó társaságban történő sörözés jelentenek!

  • Radler
  • Szalon
  • Pécsisör
  • Sör az sör